Blog Patrick Schelvis (commercieel directeur SV Collection)
Als je gaat studeren om architect te worden dan is het woord “regisseur” niet het eerste waar je aan denkt. Je wilt ontwerpen en grafisch tekenen en creatief denken. Niet als regisseur rondlopen om hele processen vloeiend te laten lopen. Een regisseur heeft alle touwtjes in handen. Kan het zo zijn dat de architect hierbij gezien wordt als een regisseur of moet hij toch een stapje terug doen?
Terug naar de basis of door naar de toekomst en blijven evolueren?
Laten we eerst kijken naar de feiten…
Na een moeilijke tijd fleurt de architectenbranche weer op. Een belangrijk aspect in deze ‘bloei’ is samenwerken. Dat betekent een goede partner zijn richting klanten, relaties en derden. Hierdoor functioneren architecten ook steeds vaker als een regisseur binnen projecten. Waar voorheen de (zelfstandige) architect alleen werd ingeschakeld voor o.a. grafisch tekenen en ontwerpen, regisseert de architect nu ook hele processen.
Een zogenoemd multidisciplinair team wordt steeds vaker ingezet, meestal heeft de architect dan een leidende rol. Het bewaken van de ambities binnen het team en project. Hieruit blijkt dat de regierol van een architect steeds serieuzer wordt genomen en dit ook tot het takenpakket zal behoren in de toekomst. Daarbij krijgt de architect ook genoeg tegengas van o.a. overheden. De architect zal sterk in zijn schoenen moeten staan. Transparantie, overzicht en het aangaan van samenwerkingsverbanden zijn noodzakelijk elementen om tot mooie architectonische projecten te komen. Maar zijn alle architecten hiertoe wel in staat?
Patrick: “Ik zie de rol van architect als een belangrijke vertaler van de cultuur, visie en manier van organiseren, denken en werken van hun opdrachtgever. In deze rol kunnen ze hun opdrachtgevers laten excelleren zodat zij hun identiteit kunnen uitdragen en de juiste mensen aan zich kunnen binden. Daarnaast heeft de architect een eigen visie op de maatschappij die continue in verandering is en heeft hij kennis van diverse inrichtingsconcepten, eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van materialen en collecties.
Daarom is het vak van architect zo mooi, uitdagend en kom je er niet met alleen kennis van kleuren, materialen en het kunnen maken van een interessante tekening.”
“Het zou zonde zijn als de architect overspoeld wordt met een veelheid aan activiteiten door samenwerkingsverbanden die hem afleiden van daar waar hij goed in is. Een bredere scoop is belangrijk en noodzakelijk voor de architect, maar zodra de rol van regisseur groter wordt dan die van architect, dan moeten we ons echt achter het oor krabben.”
“De architect moet de regie is eigen handen houden!”