“Juist een extra laag die contrasteert, vragen oproept en wrijving geeft, daagt de gebruiker uit om zich toch zijn omgeving te verhouden, het interieur te verkennen en het zich eigen te maken” – Group A
Het ontwerpen van een interieur begint met de zoektocht naar de identiteit van de gebruiker. “Op basis van onderzoek en gesprekken krijgen we een beeld van de organisatie en wat daarvoor passend en nodig is”, zegt Folkert van Hagen van architectenbureau GROUP A. “Dit gedachtegoed vormt de basis voor een interieurontwerp, waarin de identiteit van de gebruiker zich op alle niveaus manifesteert: van de ruimtelijke structuur tot de bureaustoel.”
Wie een succesvol interieur wil realiseren, moet de gebruiker van dat interieur goed kennen. Dat is de stelregel die GROUP A in al haar projecten hanteert. Een goed voorbeeld van de werkwijze van het bureau wordt gevormd door het project dat GROUP A uitvoerde voor de gemeente Rotterdam. Deze bijzondere opdrachtgever trok onlangs met 3000 ambtenaren in het door architectenbureau OMA ontworpen bijzondere gebouw De Rotterdam, dat is verrezen op de Kop van Zuid in Rotterdam. De verhuizing naar De Rotterdam bood de gemeente een unieke kans om een interieur van betekenis te realiseren. Om deze opgave zo goed mogelijk vorm te geven, werd de hulp ingeroepen van GROUP A, die in samenwerking met Studio Makkink & Bey en Roukens + van Gils een indrukwekkend interieur realiseerde.
De gemeente nam zijn intrek in de middelste van de drie torens van De Rotterdam. “Hoe zorg je ervoor dat al deze ambtenaren zich in dit grote nieuwe gebouw thuis gaan voelen?” zegt interieurarchitect Folkert van Hagen. “En hoe bied je hen de ruimte om hier productief te zijn en boven zichzelf uit te stijgen? We stelden ons als doel een interieur te maken waarin mensen – zowel ambtenaren als bezoekers – zichzelf en hun stad zouden herkennen. Daarom kozen we voor het beeld van een verticale stad met daarin wijken, parken en pleinen.
In het 33 verdiepingen tellende gebouw werden – om en om – generieke werkverdiepingen en verdiepingen met bijzondere plekken gerealiseerd. “Aan de generieke werkomgevingen liggen uitgebreide analytische studies ten grondslag” vertelt Folkert van Hagen. “Dit heeft gezorgd voor een inrichting die zo vanzelfsprekend is, dat uitleg of bordjes niet meer nodig zijn. Juist als mensen volgens de beginselen van het Nieuwe Werken vrij door een gebouw kunnen bewegen, is het van groot belang dat niemand op zoek hoeft naar alledaagse voorzieningen zoals een koffiemachine of een kopieerapparaat.”
De generieke verdiepingen zijn als de wijken van de stad, terwijl op de bijzondere verdiepingen de pleinen en parken te vinden zijn, ontworpen door Studio Makkink & Bey. Dit zijn de plekken met een uitgesproken karakter, bijvoorbeeld doordat al het groen er is samengebracht als in een park, of doordat functies thematisch geclusterd zijn. Zo is er een medisch plein waar de Arbo-artsen en kolfkamers zijn ondergebracht, terwijl op een andere verdieping de huismeester is gevestigd, omringd door verschillende facilitaire voorzieningen. “Door deze combinatie van generieke en bijzondere omgevingen in één gebouw, ervaart iedereen die hier werkt de optimale vrijheid om neer te strijken in een omgeving die het beste past bij de werkzaamheden van het moment.”
Niet voor het eerst
Het bijzondere interieur van De Rotterdam is niet het eerste project dat GROUP A uitvoerde op basis van de principes van ‘Anders Werken’. “Voor SABIC Europe, een petrochemisch bedrijf in Sittard, ontwierpen wij al in 2005 een interieur volgens de beginselen van het Nieuwe Werken” vertelt Folkert van Hagen. Ook het hoofdkantoor van SABIC refereert aan het beeld van een stad, met op de begane grond het royale atrium dat als een stadscentrum alle stadsdelen met elkaar verbindt.
Wie het SABIC-gebouw binnenkomt, wacht een warm welkom aan de meanderende koffiebar die voor iedereen toegankelijk is. Dit is de plek waar SABIC zich aan de buitenwereld presenteert, een plek waarmee alle werknemers zich verbonden voelen en waar ze trots op zijn. Alle verdiepingen staan in open verbinding met dit atrium. Folkert van Hagen: “De verdiepingen kregen een hoogwaardige generieke inrichting, waarin werknemers zich vrij kunnen bewegen, geheel volgens de principes van het Nieuwe Werken. Al tien jaar komt dit interieur onveranderd tegemoet aan de wensen en behoeftes van SABIC.”
Het interieur van het kantoor voor BP Raffinaderij Rotterdam in de Botlek is een ander voorbeeld van de manier waarop GROUP A ‘Anders Werken’ in de praktijk heeft gebracht. “Het kantoor beantwoordt eveneens aan een ‘wij-gevoel’. Een langgerekt atrium verbindt hier de verschillende functies van het gebouw, waarin zowel de arbeiders van de raffinaderij als het kantoorpersoneel zich thuis moesten kunnen voelen. De open bedrijfscultuur manifesteert zich hier bijna letterlijk doordat de vergaderkamers als skyboxen in het atrium steken. Ook hier is het interieur ingericht volgens het Nieuwe Werken met een combinatie van hoogwaardig catalogusmeubilair en een aantal ‘specials’, zoals het glaskunstwerk van Gijs Assmann dat speciaal voor deze plek werd vervaardigd.”
GROUP A realiseert haar projecten dus vanuit een duidelijke visie. “Wij vinden het belangrijk dat een interieur meer is dan alleen functioneel” aldus Folkert van Hagen. “Juist een extra laag die contrasteert, vragen oproept en wrijving geeft, daagt de gebruiker uit om zich tot zijn omgeving te verhouden, het interieur te verkennen en het zich eigen te maken. Of het nou gaat om de ambtenaar in Rotterdam of de werknemer bij SABIC Europe en BP RR, het is belangrijk dat mensen in beweging komen en een relatie met hun omgeving aangaan. Op die manier is een interieur meer dan een plek om te staan of te zitten.”